woensdag, maart 01, 2006

Bario

We hebben al een aantal keer een duitse reisleidster ontmoet. Zij heeft ons gewezen op een mooi guesthouse in Bario, een afgelegen dorpje vlak bij de grens met Kalimantan (Indonesie). Het guesthouse of lodge is eigenlijk een ' private house' met een paar kamers. Vanwege het feit dat Bario alleen via de lucht is te bereiken en de lodge op 4 km lopen van het vliegveld ligt geeft het een bijzonder karakter. Doen dus!

Onze vlucht gaat in een (heel) klein vliegtuigje, een Twin Otter voor de ingewijden. Met 10 medepassagiers vliegen we over de Kelabit Highlands naar Bario, een belevenis op zich. De piloten kunnen we bijna een hand geven en bij de landing hebben we het idee dat we mee moeten remmen met onze voeten, zo klein is het stukje asfalt waar we op butsen.

In de aankomsthal (haha) worden we opgewacht door de eigenaar van de lodge, Jaman. Mooi denken we, hoeven we niet te lopen. Nee, lacht Jaman, ik neem jullie rugzakken wel mee op de motor, het is maar 4 km lopen. Op een stukje papier wordt uitgelegd waar we moeten zijn (bij bruin huis rechts, derde brug weer naar rechts etc). Jaman legt onze rugzakken buiten op de stoep en gaat nog even een boodschap doen. Uhhh en onze rugzakken? Weer een brede glimlach, maak je geen zorgen hier in Bario is dat geen probleem. Ok, met bezwete voorhoofdjes lopen we naar zijn lodge toe.

In deze lodge hebben we een paar prima dagen (en nachten) tussen jungle, krekels en andere vreemde insecten. Jaman blijkt een geboren verhalenverteller en we hangen dan ook 's avonds aan zijn lippen. Of liggen beter gezegd, stoelen hebben ze niet, alleen krukjes om je arm op te hangen. Zijn vrouw Sumi kookt drie keer per dag voor ons en we willen hier eigenlijk niet meer weg! Wat ze kookt haalt ze vers uit de jungle en smaakt verrukkelijk.

Jaman neemt ons nog een dag mee op pad en leert ons van alles over hoe te overleven in de jungle. We eten bamboe scheuten, drinken water uit een Pitcher plant en voelen ons even Indiana Jones, compleet met kapmes en bloedzuigers! Hoogtepunt is een bezoek aan een klein dorpje waar we een longhouse bezoeken en zien hoe de vrouwen hard aan het werk zijn om het graan te filteren met behulp van de wind. Bario zullen we niet snel vergeten!

1 Comments:

At 14 maart, 2006 20:55, Anonymous Jan van der Heijden said...

hallo Paul en wendy wat is jullie telefoonnummer ik kreeg van karin het nr 60177726453 is dat jullie nederlandse nummer ? moet daar 0031 voor ? groeten je Pa

 

Een reactie posten

<< Home