woensdag, maart 01, 2006

Mulu: grotten en berg klimmen

Na weer even in Miri geweest te zijn (geen straf, want hier hebben ze heerlijk verse vis!) vliegen we naar Mulu National Park. Hier gaan we eem van de grootste grotten ter wereld bekijken en hopenlijk de Pinnacles beklimmen. Het laatste hangt af van de mogenlijkheid om een groep te formeren om dat mee te doen.

De grotten zijn indrukwekkend en ruiken doordringend naar Guano, vleermuizenpoep van de miljoenen vleermuizen die er huizen. Vlak voor zonsondergang verlaten deze vliegende ratten de grot in colonnevorm. Erg indrukwekkend, vooral de adelaar die door de zwerm heen vliegt om er zijn avondeten uit te vissen maakt het spectaculair.

Het is rustig in het park, wat bijna betekent dat we zonder Pinnacle ervaring weer weg moeten. Op de valreep melden zich twee mensen uit de VS en een japanse jongen die zich ook willen gaan stukbijten op een forse beklimming.

Eerst moeten we 9 km lopen door de jungle om ons basiskamp te bereiken vanwaar we de dag daarna aan de slag moeten. Onze gids geven we de bijnaam ' Speedy Gonzales' omdat hij in no-time ons door de modder en palmen heen sleurt. Het basiskamp is inderdaad basic: eigen potje koken en in de buitenlucht slapen. Thank God voor ons muskietennet!

Maandag, 6:00. Na een nacht van hevige regen staan we ietwat nerveus klaar om Mnt Api te beklimmen en de Pinnacles te bekijken. We worden geacht 1100 mtr te stijgen in 2,8 km. Een forse klim, extra moeilijk door glibberige boomstronken en messcherpe rotsen. De tocht is pittig, zeker de laatste 400 mtr. Met touwen en ladders moeten we het laatste stuk overbruggen. De beloning is daar. Als de wolken wijken zien we de Pinnacles verschijnen, puntige rotsen, nog nooit zoiets gezien.

De afdaling is zwaar, erg zwaar. Af en toe vragen we ons af hoe ze dit toelaten, in Europa zou dit waarschijnlijk onder gevorderd bergbeklimmen vallen. Maar goed, wij vermaken ons wel en dalen af, voetje voor voetje. Paul gaat nog een keer flink onderuit, maar de schade blijft beperkt tot wat schrammen en bulten.

In het basiskamp nemen we een duik in de rivier en voelen ons moe maar voldaan. Vooral onze knieen zullen de komende dagen nog behoorlijk opspelen!

5 Comments:

At 01 maart, 2006 10:43, Anonymous jackenpaula said...

Hoi Paul en Wendy,
Wat een mooi lang reisverslag. Jullie hebben denk ik de tijd van je leven,als ik dat allemaal lees. Hier ligt een pak sneeuw en het sneeuwt nog steeds.Jullie hebben het daar vast beter.
Liefs weer van ons.

 
At 01 maart, 2006 20:06, Anonymous Anoniem said...

Hoi Paul en Wendy
Regelmatig kijk ik even hoe het er allemaal bij jullie aan toe gaat.
Het moet een mooie ervaring zijn om dat allemaal te mogen beleven.
Ik wens jullie nog een prettige voorzetting van jullie vacantie.
En ik kijk nog wel een keer.
Groetjes van Han en Wil

 
At 02 maart, 2006 19:45, Anonymous Marijke said...

Hoi Paul en Wendy
Jemmig wat een avonturen zeg.Jullie lopen wat af zo maar zien wel veel hoor.Gelukkig gaat alles goed met paul zo na die val.
Heerlijk he wen die enge beesten.
Het is hier wit.Nog veel plezier daar.Kusjes van ons hier.
Bert en Marijke

 
At 05 maart, 2006 01:43, Anonymous Anoniem said...

Hallo Paul en Wendy,

Ik heb met veel belangstelling jullie reisveslag gelezen.

Jullie zijn al van Kuching naar het noorden gereist las ik.
Ik ga in Mei ook en heb vragen over de mogelijkheden om net als jullie op eigen gelegenheid naar het noorden te reizen.Ik zou bijv. van Sibu,daar ergens op een slow boot willen stappen naar Similjau NP gaan.
Mag ik jullie vragen hoe jullie dat geregeld hebben,waar zijn jullie op de slowb. gestapt?
En ik heb nog een vraag.De Dominicus reisgids vermeld dat je voor een bezoek aan NP een vergunning nodig hebt.(zo ben je wel even bezig als je dat voor alles nodig hebt)is dat inderdaad zo?

Nou ik zie wel of ik reactie krijg op mijn vragen. Ik wens jullie een geweldige tijd toe daar en geniet ze!
(mochten jullie Vietnam gaan bezoeken en ik jullie aan info kan helpen dan doe ik dat graag.Ben daar vorig jaar Maart geweest)

Groet,
Karin Alblas
karin_esmeralda_alblas@hotmail.com
(of replay)

 
At 05 maart, 2006 09:52, Anonymous Angie said...

Hoi!
Jemig wat doen jullie veel en gave ervaringen op zeg!
Hier is het allemaal een stuk rustiger, maar skiƫn was ook leuk hoor, hahaha heb een hele gave vakantie gehad!
30 maart is de opening van het nieuwe pand, ik voel me heel erg welkom, want ik heb zelfs 2 uitnodigingen gekregen, haha.
Nou ik ga nog even bijkomen van de terugreis, morgen weer naar mn stage...pfff, hahaha
Bedankt voor je mail en heel veel plezier nog jullie 2!
Liefs!

 

Een reactie posten

<< Home