vrijdag, april 14, 2006

Ko Phagnan........Duiken!

Vanuit Ko Phi Phi steken we dwars Thailand over om naar de oostkust te gaan. Hoe gaat zoiets in z'n werk? 's Ochtends vroeg naar de ferry lopen, 2 uur varen naar het vaste land. Daar worden we verzameld en in een grote pickup truck naar Krabi gebracht. Een uur wachten en vervolgens met een oude stadsbus naar de volgende verzamelplek. Daar weer overstappen in een touringcar en 5 uur tuffen naar de pier van Surathani. Daar blijken onze kaartjes voor de boot niet geldig (???), maar kunnen we na weer ruim een uur wachten op de boot stappen (drie uur varen) en komen we in het donker aan op Ko Phagnan. Na wat gesteggel met de taxi-chauffeur worden we vervolgens op onze bestemming gedropt......hehe, weer een plekje verder :)

Genoeg geklaag, we hebben hier een prachtig resort op Haad Son Beach. Eigen prive-strand, mooie ruime bungalow met AC en.....warm water! (hoe je de kleine dingen weer gaat waarderen :)) Eigen zwembad met strand/zonsondergang view en een restaurant met lekkere ligplekken en een grote TV. Hier blijven we maar wat langer!

Op Ko Phagnan besluiten we ons duikbrevet te gaan halen. Na wat rondshoppen bij verschillende duikscholen kiezen we voor 'Lotus Diving'. Hier kunnen we binnen drie dagen volleerde duikers zijn en wordt ons beloofd dat we op de eerste dag 'smiddags al onze eerste 'open water duik' maken.

De eerste dag begint met een ochtend 'theorie': videootje kijken en vragen beantwoorden met onze instructeur Vic, een engelse jongen die een echte duikcrack is en ons alle fijne kneepjes bijbrengt. Om 11.30 liggen we in het zwembad met onze volledige uitrusting. Hier leren we grondig wat we moeten doen in eventuele (kleine) noodsituaties. Dit is eigenlijk ook waar het grootste deel van de cursus uit bestaat. Onder water ademen kan uiteindelijk iedereen vrij simpel, maar wat doe je als je duikbril volloopt, als je zuurstof (bijna) op is, als je mondstuk kapot gaat, als je je mondstuk verliest, enzovoort, enzovoort. Daarnaast ligt er veel nadruk op veilig duiken zonder risico op decompressie ziekte. Met speciale tabellen kun je uitrekenen hoe lang je op een bepaalde diepte kunt blijven zonder risico op deze ziekte en hoe je weer veilig (rustig) vanaf een diepe duik omhoog gaat naar de oppervlakte.

's Middags gaan we met de boot naar een baai waar we onze eerste 'echte' duik doen op 6 meter diepte. Met onze knieeen op de bodem leren we weer allerlei vaardigheden en kunnen we ook steeds beter uit de voeten met de 'gebarentaal', praten valt niet mee onder water :).....

Dag twee zijn we naast wat theorie veel bezig met het bewaren van je 'evenwicht' in het water. Dit blijkt eigenlijk het moeilijkste te zijn van het duiken. Als je onder water op een bepaalde diepte bent is het prettig als je op een hoogte/diepte blijft. Zo kun je rustig door het water zweven en alles bekijken. Uiteindelijk is het de kunst de juiste combinatie te vinden tussen een loodgordel, lucht in je BCD (eens soort vest wat je om hebt) en het controleren van je ademhaling. Iedere keer dat je in- en uitademt vergroot en verklein je je longinhoud wat van invloed is op je evenwicht. Pfff, dit valt niet mee, maar ook dit krijgen we (redelijk) onder controle.

Dag drie is de leukste. We gaan de hele dag op pad met een boot, op weg naar drie prachtige duiklokaties. De eerste twee duiken die we maken zitten tussen 'fundives' en leren in: onze instructeur herhaalt weer een aantal essentiele vaardigheden onder water, nu een stuk dieper op 10 meter: je mondstuk nu uitdoen, doen alsof je hem kwijt bent (is achter je rug bungelt) en hem weer pakken en leegblazen is dan wat spannender! Onderweg naar duiklokatie drie doen we ons theorie-examen: vijftig multiplechoice vragen. Uiteraard slaagt ons hele groepje met glans en kunnen we ontspannen aan onze derde duik beginnen als gecertificeerde PADI duikers!

Ontspannen zweven we door het water en kunnen nu echt genieten. Onze maximale diepte is 20 meter en we hebben uitstekend zicht, wel 15-20 meter ver. We duiken bij een rotsformatie onder water en zien mooie vissen, inktvissen en baracuda's. Op een gegeven moment worden we omsingelt door een school met duizenden kleine visjes. Onze instructeur telt af en we zwemmen er in een keer doorheen, erg gaaf!

4 Comments:

At 14 april, 2006 10:11, Anonymous Karin said...

Zo hé, een hele inhaalslag op het weblog ;) Leuk om het duikverhaal zo uitgebreid te kunnen lezen. Er komt nog veel meer bij kijken dan ik dacht. Ik begin langzaam te denken dat het misschien toch ook wel iets voor ons is.

 
At 14 april, 2006 10:24, Blogger Paul en Wendy said...

Zeker weten, kunnen we met z'n vieren een keer een duikvakantie maken naar Egypte!

 
At 14 april, 2006 10:31, Anonymous jackenpaula said...

Oh wat leuk zo'n lange krant.Daar zijn jullie wel een tijdje mee bezig geweest.We hadden het wel al door de telefoon gehoord
maar om het zo uitgebreid te lezen is toch wel heel leuk.Vooral over dat duiken.Dat eten is daar geloof ik wel lekker hé?
Geniet verder en veel liefs,

 
At 14 april, 2006 16:33, Anonymous Bert en Marijke said...

Zo we hebben weer heel wat te lezen. Gaaf hoor vooral over dat duiken jullie moesten er wel tegen aan zeg.Het vervoer is in Nederland toch wel een beetje beter he.Wendy de soep moet heet gegeten worden. Geniet maar lekker verder en veel liefs.

 

Een reactie posten

<< Home