dinsdag, juni 20, 2006

Cambodja: Siem Reap.....Angkor Wat & Angkor Beer

Laos verlaten we met een klein beetje pijn in ons hart. We hebben het er erg naar ons zin gehad. De twijfels die we eerst hadden omdat we een beeld hadden van een arm en stoffig land zijn eigenlijk helemaal weg. Ook al was het inderdaad 'arm-en-stoffig', het land en de mensen heeft een charme die moeilijk te omschrijven is. Wij hebben beide in ieder geval in ons hart gesloten!

We vliegen van Pakse naar Siem Reap en slaan daarmee een lange en moeizame tocht over land over. De rit met de taxi vanaf het vliegveld van Siem Reap naar ons guesthouse voert ons langs gigantische hotels en nog veel meer bouwputten met nog meer hotels in aanbouw. Het is duidelijk, we zijn bij Angkor Wat gearriveerd, een van de meest indrukwekkende bouwwerken ter wereld. De grote groepen toeristen hebben dit ook al ontdekt, waarschijnlijk zal het hier binnen vijf jaar echt een gekkenhuis zijn.

Voor de leken (zoals wij ook waren voordat we het vliegveld uitstapten) even wat tempel uitleg: Angkor Wat is slechts een van de tempels die staat in een groot gebied met heel veel andere tempels en bouwwerken. Angkor (dat 'stad' betekent) Wat (=tempel) is daarvan de bekendste en meest indrukwekkende. Het is het grootste religieuze bouwwerk op aarde en de eerste keer dat wij deze zagen waren we ook echt zeer onder de indruk. Daarom heen liggen nog allerlei andere tempels en 'Angkors'. Dit waren vroeger (rond 800-1000 na chr.) eigenlijk een soort steden met een tempel als middelpunt. Iedere koning uit de Angkor periode liet binnen zo'n stad z'n eigen tempeltje of uitbreiding van een tempel maken. Uiteraard waren dit allemaal 'mannetjes' die flink wilden pronken en steeds groter en mooier wilden bouwen. Het resultaat is op veel plekken nog verrassend intact. Vooral de beeldhouwwerken in de muren en de detailistische versieringen zijn erg mooi. Tot zover al deze wijsheden.......

Aan het einde van onze eerste dag laten we ons gelijk met een 'driewieler-taxi' (gondeltje met bankjes achter een brommer) naar Bayon brengen, een tempel die een mooi uitzicht geeft op de zonsondergang over Angkor Wat. Hier is het heel druk en de mensen verdringen zich om de beste en mooiste foto te maken. Erg vermakelijk om te zien, gelukkig is het uitzicht ook wel echt de moeite waard. Hier worden we voor het eerst (en later nog veel vaker) overspoeld door kinderen die ons wat willen verkopen. 'Excuse me, you buy from me ?', 'Hello Lady, you buy book, special price for you' enzovoort. We hebben zo onze bedenkingen over deze 'kinderarbeid' maar sommige zijn erg gewiekst en grappig. Op ons antwoord 'No we don't want to buy one' zegt er een 'ok, then you buy two?'.

Een van de tempels, Wat Phom, is gebruikt tijdens een van de Lara Croft Tomb Raider films met Angelina Jolie. Naast dit weetje vinden we deze tempel ook erg apart omdat dit de enige tempel is die niet gerestaureerd is. Dit is bewust gedaan om te laten zien hoe de elementen en de tand des tijds (ahum) de bouwwerken aantasten. Vooral de wortels van de bomen die door en om de muren en daken zijn gegroeid leveren dan mooie plaatjes op!

De volgende drie dagen besteden we volledig aan het bezoeken van de tempels en bouwwerken. Dit gaat met een '3-dagen-pas' voor $ 40 die overal door ijverige controleurs in het gebied wordt gecontroleerd. De eerste dag leggen we nog grotendeels lopend af, daarna laten we ons rondrijden door de driewieler-taxis. Op de laatste dag zitten we voor een tempel bijna 1,5 uur te hobbelen en te schudden. 's Avonds zijn we dan ook bekaf en tempel-moe. Onze tip voor de baas van Angkor Wat zou dan ook zijn om een rustdag te kunnen nemen!

2 Comments:

At 20 juni, 2006 16:24, Anonymous Karin said...

Daar zijn dan toch de foto's van Angkor Wat. Prachtig hoor! Leuke foto ook van Wendy. We kijken al uit naar jullie terugkeer naar Nederland :)

 
At 20 juni, 2006 21:15, Anonymous jackenpaula said...

Wat mooi die tempels van Angkor Wat en vooral als je de geschiedenis er achter kent.Heel mooi die foto's en wat een bijdehand kindje met de verkoop van de boeken.

 

Een reactie posten

<< Home