woensdag, juni 21, 2006

Phnom Penh.....Killing Fields

De weg naar Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, schijnt ooit een martelgang geweest te zijn. Vol met kuilen en gaten en chauffeurs die denken dat ze Michael Schumacher zijn. De weg is inmiddels volledig geasfalteerd, de roekeloze rijders zijn er helaas nog wel. Ook onze buschauffeur houdt van gas geven en natuurlijk moet iedereen worden ingehaald. Helaas wordt een hond het slachtoffer, maar dit kunnen we hem bijna niet kwalijk nemen. Deze beesten liggen midden op de weg of steken plotseling over.

In Phnom Penh valt ons op dat er wel erg veel dikke, blanke toeristen met mooie slanke Cambodjaanse vrouwen lopen. De sexindustrie tiert hier dan ook welig en de 'Girly bars' zijn overal te vinden. Daarnaast is het vooral druk, chaotisch en zijn er veel bedelaars. Niet zoveel als in Siem Reap, daar werden we continu belaagd door mannen op krukken die armen of benen missen. Nog steeds worden er jaarlijks mensen verminkt doordat ze op een landmijn stappen die nog niet geborgen is. Erg triest, gelukkig wordt er nog continu 'geruimd'.

Als we 's ochtends op pad gaan om het paleis te bekijken, komt er een man met een fototoestel op ons af. Hij is een 'reportage' aan het maken van een Cambodjaanse familie en die staan netjes te poseren voor het paleis. Of we er even bij willen staan voor de foto, dat vinden ze leuk. Natuurlijk doen we dat, met als voorwaarde dat wij ook een plaatje mogen schieten! Later worden we nog vaker gevraagd om op de foto te gaan, erg grappig!

Ook bezoeken we Tuol Sleng, een tot gevangenis verbouwde basisschool. Deze werd tijdens het schrikbewind van Pol Pot in de 70-er jaren gebruikt om tegenstanders van zijn regime te 'ondervragen'. Dit ging op beestachtige wijze, tot de dood erop volgt. Op een handjevol mensen na heeft niemand dit overleefd. In de gevangenis zijn schokkende foto's geexposeerd van mensen die gemarteld worden, maar ook foto's van mensen die net zijn opgepakt en waarbij de doodsangst in de ogen staat. De meeste 'verhoorkamers' zijn intact gelaten alsof ze net zijn verlaten. Compleet met versleten bedden met kettingen en de sporen van bloed nog op de grond. Heel macaber allemaal.

Vervolgens brengt een taxi ons naar de beroemde 'Killing Fields'. Hier werden de gevangen uit Tuol Sleng naar toegebracht en op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Om kogels te sparen werden mensen gekeeld en baby's werden tegen een boom geslagen. Bijna te gruwelijk om hier neer te zetten, maar het gebeurde op grote schaal. Met kippenvel lopen we tussen de massa-graven en stapels met schedels en botten door. Niet alle graven zijn gedolven en op sommige plekken steken de versleten en half vergane kleren door de grond heen.

2 Comments:

At 21 juni, 2006 16:32, Anonymous jackenpaula said...

Zo wat worden verwend met al weer een heel verhaal en weer heel mooie foto's erbij.

 
At 21 juni, 2006 16:53, Anonymous Karin & Marlous said...

Dat moet heel indrukwekkend geweest zijn allemaal. Grappig van die foto. Dat hebben wij in Thailand ook een keer gehad dat ze met ons op de foto wilden :)

 

Een reactie posten

<< Home