dinsdag, juni 20, 2006

Terug naar Pakse...samen met de vis!

Vanaf Don Khon moeten we weer terug 'omhoog' naar Pakse om daar onze vlucht naar Siem Reap in Cambodja te nemen. We hebben een vlucht met Lao Airlines waar de wildste verhalen de rondte over doen. Achteraf valt dit allemaal erg mee....

De enige manier om weer in Pakse te komen blijkt een Song Thaew (pickup truck met bankjes). Deze vertrekt van de markt op het vasteland en dit is geen goed nieuws! Onze ervaring leert dat onze medepassagiers meestal flink inkopen doen en deze op het dak en in de 'passagiersruimte' mee nemen. Vandaag blijkt dit vis te zijn en deze wordt in grote hoeveelheden meegenomen in emmers en mandjes. Stel je voor: drie uur lang hobbelen met 100 paar vissen-oogjes die je aan staren! Gelukkig zijn we inmiddels al wat gewend en is het eigenlijk wel grappig.

Tegenover ons zit een oude vrouw die helemaal in het wit is gekleed. Ze blijkt stokdoof te zijn en haar man schreeuwt af en toe wat in haar oor. Na een paar sigaretten gaat ze aan een lokale lekkernij beginnen, een blad van een plant met daarin gemalen nootjes en wat andere vage kruiden. Hier kan urenlang op worden gekauwd en dit levert prachtige rode fluimen op die ongegeneerd naar buiten worden gespuugt. Naast de rode fluimen is deze delicatesse ook erg slecht voor de tanden; alle vrouwen van boven de 40 hebben dan ook alleen nog maar rood-zwarte stompjes in hun mond zitten.

Als Wendy tijdens een korte stop even naar de WC moet en dus over alle marktwaar heen moet klauteren stoot ze een teil met vissen om! Dit wordt haar niet in dank afgenomen door een paar vrouwen die daar zitten, die worden getrakteerd op een voetenbad van vissensap. Na wat boze blikken besluit een vrouw om maar even een rondje door een klein slootje te lopen en zo haar voeten te wassen. We vragen ons af wat nu smeriger is!

's Avonds in Pakse komen we een Nederlandse jongen tegen die ook in de pickup zat. Hij blijkt nog een extra souvenier van de rit over gehouden te hebben: zijn rugzak lag op het dak naast een lekkende zak met vis....het resultaat laat zich raden!

3 Comments:

At 20 juni, 2006 16:55, Anonymous Angie said...

hahaha! Lekker hoor, zo'n hele emmer vis over je voeten...naja het is vast nog wel gezond ook!

 
At 10 augustus, 2006 14:34, Anonymous Anoniem said...

Paul en Wendy,

Toevallig kwam ik op jullie site terecht en las dat jullie van Pakxe naar Siem Raep waren gevlogen. Kun je aangeven of dit een dagelijkse vlucht is, hoe laat deze gaat etc etc.

Grt Vincent

 
At 14 augustus, 2006 12:17, Anonymous Anoniem said...

@ Vincent: Via Lao Airlines, ik dacht drie keer per week. Helaas geen online info aanwezig. Vertrekt 's ochtends

 

Een reactie posten

<< Home